Het begonnen allemaal met een schroeiende zon. Hoge temperatuur, droge lucht en warmte gedurende het grootste deel van de dag in de Indiase provincies hebben vrouwen gedwongen om effectieve manieren te vinden voor bescherming. Het meest wordt het haar blootgesteld aan de zonnestralen. In tegenstelling tot het lichaam, wat goed wordt bedekt door de sari.

Wat heeft een haarolie hier mee te maken? Ondanks de uitstraling, veel.

Indiase vrouwen hebben in de traditionele geneeskunde de oplossing gevonden voor het probleem. De sleutelrol hier is natuurlijke haaroliën die meestal ook worden gebruikt in huidverzorging. Ayurveda gaat uit van vier stadia: ziekte genezen, preventie, verbetering van levenskwaliteit en bewustzijnsontwikkeling. Het laatstgenoemde is van het grootste belang.
Wil jij voor je uiterlijk zorgen? Ontmoet de haaroliebehandeling!

HAAROLIEBEHANDELING – WAT IS HET?

Basichaarverzorgingsmethode gebruikt door Indische en Arabische vrouwen wordt een haaroliebehandeling genoemd. Van daaruit is de methode verspreid naar de gehele wereld. Vandaag de dag worden de kostbare eigenschappen van natuurlijke oliën gebruikt door de grootste cosmeticaconcerns. Oliebehandeling is de veiligste, meest natuurlijke en effectiefste techniek voor het verbeteren van de haarconditie. Hiervoor worden haaroliën gebruikt welke rijk zijn aan waardevolle eigenschappen.

Er is geen bepaalde definitie van een haaroliebehandeling. Afhankelijk van de gekozen oliën, methode van aanbrengen, behoeftes en haartype, kan de haaroliebehandeling variëren. Hierover hieronder meer. Kort gezegd kun je zeggen dat een haaroliebehandeling een haarverzorgingsmethode is gebaseerd op de applicatie van natuurlijke oliën met conditionerende, regenererende en beschermende eigenschappen.

Haarolië kunnen worden aangebracht op enkele verschillende manieren, afhankelijk van de voorkeuren. De keuze voor de juiste olie is een persoonlijke aangelegenheid en het grote aantal oliën maakt de taak echt niet gemakkelijker. Het antwoord op de vraag over welke haarolie je moet kiezen staat ook hieronder. Om de behandeling te bepalen is het het meest belangrijk om te weten welke effecten de haaroliebehandeling biedt en wat je ervan kunt verwachten.

Haaroliebehandeling: effecten

Resultaten van een haaroliebehandeling zijn zo divers als de problemen waardoor we kiezen voor natuurlijke haaroliën. Supporters van oliebehandeling beweren dat hoge kwaliteit haarolie met alles kan helpen. Sceptici zullen je proberen te overtuigen dat zelfs olie schade kan doen aan het haar. Zoals gewoonlijk ligt de waarheid hier tussenin – het is allemaal afhankelijk van de gekozen methode en olie.

Voordelen van haaroliebehandeling zijn:

  • aanvulling van essentiële, voedende ingrediënten,
  • herstel van schade aan de haarstructuur,
  • controle over het hydratatieniveau (olie houdt water vast in het haar),
  • vernieuwing, verjonging en herstel van elasticiteit van het haar,
  • meer natuurlijk volume,
  • gladder, verzachting en glans,
  • gemakkelijk kammen en disciplineren van onhandelbare lokken,
  • versterking en haargroeistimulatie,
  • eliminatie van haarverliesprobleem,
  • helpt met roos, psoriasis en irritatie.

Het grootste voordeel van natuurlijke haaroliën zijn de effecten. Haaroliebehandeling kan effectief een conditioner, serum en haarmasker vervangen. Het komt door de methode van het combineren van conditionering, regeneratie en haarverfraaiing in één. Haaroliën werken zowel op de binnenste haarstructuur als op het oppervlak. Het effect van de oliebehandeling is een complexe verbetering en uitstraling van elk haar.

Welke haarolie is de beste?

Wist je dat haaroliebehandeling voor elk haartype werkt? Enigszins beschadigd, golvend, noch blond of bruin, kort of lang, krullend of recht – allemaal hebben ze hun favoriete olie. Je moet hem gewoon vinden, welke in tegenstelling tot het uiterlijk meer problemen kan veroorzaken dan je denkt.

Haaroliën hebben geen speciale categorie. Je hoeft er niet naar te zoeken bij de drogist of speciale winkels, omdat ze geweldig genoeg beschikbaar zijn in de supermarkt. Haaroliën kunnen verschillend zijn. Om eerlijk te zijn kunnen deze geen schade aanbrengen, dus elke olie die je neemt kan worden gebruikt voor haaroliebehandeling.

Echter, als je spectaculaire effecten verwacht, moet je de olie matchen met de porositeit van je haar. Kijk eerst eens naar de verdeling van oliën volgens de inhoud van essentiële vetzuren. Zo ver elke haarolie in de meeste gevallen EFA bevat, kunnen de eigenschappen tot zover variëren. Bij haaroliebehandeling zul je deze kleine, maar relevante verschillen in gedachten moeten houden.

SOORTEN HAAROLIËN

Verzadigde oliën (zogenaamd uitdrogend) zijn oliën met een veel grotere inhoud van verzadigde vetzuren (zonder dubbele binding tussen koolstofatomen, onder veel laurine, palmitine, myristiek, stearine en behenic). Deze kwaliteit maakt uitdrogende haaroliën veel beter en sneller in het penetreren van de haarstructuur vanwege de kleine grootte van de deeltjes. Daarmee werkt een haaroliebehandeling beter op laag poreus haar.

Welke haaroliën bevatten verzadigde vetzuren?

babassu-olie – laurinezuur en myristinezuur
palmolie – 51% laurinezuur
jojoba-olie – palmitinezuur
kokosolie – voordeel van verzadigde vetzuren
pinda-olie – arachidonzuur en beheenzuur
cacaoboter – zuren: palmitine, stearine, linolzuur

Onverzadigde oliën, aan de andere kant, kunnen worden verdeeld in twee groepen, welke in overweging moeten worden genomen wanneer je haarolie kiest

[1] enkelvoudig verzadigde oliën (zogenaamd semi-uitdrogend) zijn – analoog aan het vorige type – alle haaroliën, die veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten (één dubbele binding tussen koolstofatomen, onder veel palmitole en oleïne). Het voordeel van zulke zuren maakt dat de olie mediumgrote deeltjes heeft en door zwakker haar wordt geabsorbeerd. Haaroliebehandeling met deze oliën is een perfecte oplossing voor haar met medium porositeit.

Wat zijn haaroliën met inhoud van enkelvoudig onverzadigde vetzuren?

olijfolie – 60-75% oliezuur
sheaboter – 50% oliezuur en verzadigde zuren
koolzaadolie – 62% of oliezuur
mosterdolie – erucinezuur
hazelnootolie – 78% of oliezuur
sesamolie – 43% oliezuur
zoete amandelolie – 68% oliezuur
rijstolie – oliezuur

[2] meervoudig onverzadigde oliën (zogenaamd, niet uitdrogend) zijn oliën met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (bevatten meer dan twee bindingen tussen koolstofatomen, onder veel linolzuur, linolene, arachidonische). Een dergelijke concentratie van vetzuren zorgt ervoor dat de olie veel zwakker haar penetreert en heeft zeker grotere deeltjes. Om deze reden moet een haaroliebehandeling voor hoge porositeit haar worden gebaseerd op deze oliën in het bijzonder.

Wat zijn haaroliën met inhoud van meervoudig onverzadigde vetzuren?

wonderolie – 80% ricinoleïnezuur
lijnzaadolie – 50% linoleenzuur
zonnebloemolie – 68% linoleenzuur
pompoenzaadolie – 50-60% of linoleenzuur, 20% oliezuur
tarwekiemolie – linol- en linoleenolie
arganolie linol- en linoleenolie
sesamolie – 43% linoleenolie
rijstolie – linoleenzuur

HAAROLIEBEHANDELING – BESTE METHODEN

Er is geen twijfel dat haaroliebehandeling een van de meest slimme haarverzorgingsmethoden is. Steeds meer vrouwen zijn ervan overtuigd dat een haaroliebehandeling wonderen kan doen. De eenvoud van applicatie is een sleutelargument bij het nemen van een beslissing over de aankoop van haarolie in plaats van een haarmasker. Vraag jij je af over haaroliebehandeling? Het is simpel:

Haarolie aanbrengen

Haaroliën kunnen op verschillende manieren worden aangebracht. Er zijn vier basismethoden voor het aanbrengen van olie op het haar, maar dit zijn geen beperkingen. Alle methoden kunnen worden gecombineerd, het liefst aangepast en verbeterd naargelang jouw behoeften. De basis voor de experimenten zijn vier traditionele haaroliebehandelingsmethoden.

Droge haaroliebehandeling – zoals de naam aangeeft is het gebaseerd op de applicatie van olie op geheel droog haar; je kunt het doen voor het haar wassen of erna, maar dat is afhankelijk van hoe vettig de olie is en de absorptie; droge haaroliebehandeling is een methode met de zwakste eigenschappen en wordt meestal aanbevolen voor styling, gladder en om haar van glans te voorzien.

Natte haaroliebehandeling – wordt uitgevoerd op vochtig haar (het beste), wat ervoor zorgt dat de haarcuticula open gaan staan en de voedende stoffen beter worden geabsorbeerd; applicatie van olie op vochtig haar kan worden uitgevoerd voor of na het haar wassen; deze methode werkt het beste als een intense voeding, regeneratie en versterkende behandeling van het haar.

Haaroliebehandeling in de kom – wordt verondersteld de meest krachtige en effectieve methode te zijn; in een grote kom bereid je een mix van warm water en de gekozen olie voor in de samenstelling die het beste bij jou past (meestal 2-3 eetlepels in de kom) en dip het haar in het voorbereide bad; de temperatuur zorgt ervoor dat de haarcuticula open gaan staan, het water maakt het gemakkelijker voor de olie om te worden geabsorbeerd, waardoor de behandeling effectiever is.

Olie als toevoeging tot cosmetica – is een veel gebruikte oplossing; als je je favoriete haarconditioner niet wilt opgeven of je hebt geen tijd om de olie meerdere uren te dragen, kun je er gewoon een cosmetica mee verbeteren; enkele druppels haarolie toegevoegd aan de shampoo, haarconditioner, serum of haarmasker zal het voorzien van enkele waardevolle eigenschappen.

Hier moeten we vermelden dat haaroliebehandelingsmethoden ook verdeeld kunnen worden op twee manieren. Haaroliebehandeling is universeel. Er zijn geen strikte regels, dus je vraagt je meestal twee dingen af. Wanneer gebruik je haarolie Moet haarolie worden toegepast op de gehele haarlengte?

Het eerste omvat of de haarolie moet worden laten zitten in de nacht of misschien gedurende de dag moet worden aangebracht. Het is allemaal afhankelijk van jouw voorkeuren. Oliën voor styling, om de haarstyle te herstellen en zonder goede absorptie kunnen gedurende de dag worden toegepast. Zij vereisen geen uitspoelen en hebben een oppervlakkige werking. Als je liever een diepe conditionering hebt, kun je de olie beter ’s nachts laten zitten. Echter, niet elke olie is geschikt voor een oliebehandeling voor de gehele nacht, omdat het bijv. de hoofdhuid kan irriteren. Je moet voorzichtig zijn.

Het tweede omvat de applicatie van olie op het haar. Nogmaals is het grotendeels afhankelijk van de voorkeuren, de soort olie of het probleem waar jouw haar mee te maken heeft. Meestal kan de haaroliebehandeling worden uitgevoerd op alleen de hoofdhuid, op de gehele haarlengte of gecombineerd. Vaak worden natuurlijke haaroliën gebruikt om alleen de haarpuntjes te beschermen. Elke methode is op zijn eigen manier effectief.

Haarolie uitspoelen

Applicatie is één ding. Echter, moeten haaroliën worden uitgespoeld? Ja en nee. Het is allemaal afhankelijk van de olie die gebruikt is voor de haaroliebehandeling. De ene met een vettige, plakkerige en niet-uitdrogende formule zal er niet esthetisch uitzien op het haar, dus het vereist te worden uitgespoeld. Desondanks, lichte, uitdrogende oliën zijn bedoeld voor bijv. styling en hoeven niet te worden uitgespoeld.

Als je besluit om de olie uit te spoelen, moet je er de juiste hulpmiddelen voor hebben. Zware oliën zijn helaas moeilijk om uit te wassen met een delicate shampoo, hoewel deze zijn aanbevolen voor het haar om overmatige schade te voorkomen. Haaroliën zijn gemakkelijker te verwijderen met een sterke shampoo, met de juiste schoonmaakmiddelen en het beste met SLS of SLES in de samenstelling.

De meest gemaakte fouten bij de haaroliebehandeling

AANDACHT! Haaroliebehandeling is echt een roulette. Je kunt ervan uitgaan welke olie het beste is van je haar, maar soms zal het niet altijd werken. Absorptie en effectiviteit van olie worden door verschillende factoren beïnvloed, die in overweging moeten worden genomen. Niet alleen welke olie je kiest doet ertoe, maar ook de methode die moet matchen met jouw haartype en de voorkeuren.

In tegenstelling tot de verschijning is een haaroliebehandeling geen gemakkelijke taak. Je moet onthouden dat het ineffectief kan zijn indien niet juist gebruikt.

Haaroliebehandeling – GROOTSTE fouten

1. De eerste en meest serieuze fout omtrent haaroliebehandeling omvat de keuze voor de verkeerde olie. Het is het waard om de porositeit van jouw haar te kennen (hieronder meer) en om ervoor te zorgen met een olie die de structuur matcht. Openstaan van de haarcuticula heeft een aanzienlijke betekenis. Olie met te grote deeltjes kan laag poreus haar bezwaren en een met kleine deeltjes kan kroezing veroorzaken bij hoog poreus haar. Uiteraard kan de gesuggereerde inhoud van vetzuren nuttig zijn, maarr sterker nog, er kan een volledig andere olie geschikt zijn voor jou. De regel is eenvoudig – als het haar slecht reageert, moet je stoppen met het gebruik en andere oplossingen testen.

2. Naast de juiste keuze van de olie, is ook de dosering belangrijk. De tweede fout is het aanbrengen van een te grote hoeveelheid haarolie. We zijn ervan overtuigd dat hoe meer cosmetica we aanbrengen, hoe beter ons haar eruit zal zien. Helaas, in werkelijkheid kan een overtollige hoeveelheid olie schadelijk zijn, bijv. het kan ervoor zorgen dat het haar wordt bezwaard. Een haaroliebehandeling moet met mate worden uitgevoerd. Voor het haar is het beter om te weinig dan te veel aan te brengen. Het is belangrijk dat de olie wordt geabsorbeerd en geen vettig en plakkerig laagje op het haar achterlaat.

3. Haaroliebehandeling draait niet alleen om de keuze van de stof die je zult toepassen op je haar. Nog een ding dat aanzienlijk relevant is, is de methode. Er bestaat de neiging om een ongeschikte olie-applicatie te kiezen voor het probleem. Als jouw haar gevoelig is, kun je er beter voor kiezen om een haaroliebehandeling uit te voeren voor het haar wassen, op vochtig haar en niet langer dan 15 minuten in te houden. Als van een oliebehandeling wordt verwacht dat het de styling gemakkelijker maakt, voer dan een haaroliebehandeling op droog haar uit. Echter, als het haar een diepe regeneratie nodig heeft, overweeg het dan ’s nachts te laten zitten of dip het in een kom. Het doel dat je wilt bereiken bepaalt de methode voor de haaroliebehandeling.

HAARPOROSITEIT EN OLIEKEUZE

Alles omtrent een haaroliebehandeling is gebaseerd op de porositeit. Alleen door jouw haar te kennen, kun je een dergelijke verzorging kiezen die het meest effectief is. Wat is porositeit? Dit is een conditie van het haar, wat wordt bedekt door het schild van de haarcuticula. Als de cuticula zijn afgedicht, dan is het haar goed beschermd en heel gezond. Wanneer de haarcuticula openstaan, dan verhoogt de porositeit en is het haar zwakker en meer blootgesteld aan de schade.

Hoe bepaal je de haarporositeit?

Er zijn minstens een paar methoden om de porositeit van het haar te bepalen, hoewel geen van hen 100% de garantie geeft dat dit de conditie van het haar is. Het beste zou zijn om een tricholoog te bezoeken en hem te vragen om naar het haar te kijken onder een microscoop. Helaas heeft niet iedereen deze mogelijkheid of is hij bereid om te investeren in een dergelijk onderzoek. Geen zorgen. Haarporositeit kan worden bepaald bij jou thuis.

Kokosnoottest is gebaseerd op het bepalen van de haarporositeit met het gebruik van kokosolie. Dit is een penetrerende olie die veel verzadigde vetzuren bevat en vooral is aanbevolen voor laag poreus haar. Je hoeft alleen maar een kleine hoeveelheid kokosolie te kopen (dit is een zeer betaalbare olie) en er een haaroliemethode mee uit te voeren. Als het haar glad, glanzend en gezond zal zijn na gebruik, dan heeft jouw haar waarschijnlijk een lage porositeit. Echter, als jouw haar kroezig wordt door de olie, dan betekent dit hoge porositeit.

Watertest (of waterglastest) is waarschijnlijk het meest gebruikt, omdat het gezaghebbend is. In dit geval wordt er onderzocht hoe snel het haar humiditeit kan absorberen. Neem gewoon een helder glas en vul het met water. Als het haar op het oppervlak blijft drijven van het water, betekent dit dat jouw haar een lage porositeit heeft met dichte cuticula die het water niet laten penetreren. Als het haar snel naar de bodem zakt, dan heeft jouw haar een hoge porositeit, omdat dit water heel snel absorbeert door de open cuticula. Zeer traag zinkend haar is een indicator van medium porositeit.

Haartype kan ook worden bepaald door analyse van het uiterlijk. Meestal is er niets moeilijks aan, omdat porositeit een aanzienlijke impact heeft op hoe het haar zichzelf presenteert. Laag poreus haar is recht en hoog poreus haar is krullend. Echter, er bestaan uitzonderingen op de regel, zoals hoe laag poreus haar van nature krult. Desondanks ziet het er meestal zo uit:

  • Lage porositeit haar – recht, glad, gemakkelijk te kammen, glanzend, met diepe kleur, sterk, zijdezacht, niet gemakkelijk te stylen.
  • Medium porositeit haar – licht golvend, niet zo zijdezacht, vatbaar voor kroezing, minder gezonde uitstraling, uitvallen in grotere hoeveelheid, gemakkelijker te stylen.
  • Hoge porositeit haar – krullend, ruw, stug, zichtbaar mat, gemakkelijk te stylen, maar ook gemakkelijk vatbaar voor schade, zwak, valt overmatig uit, met roos of broos.

Welke haarolie moet je kiezen?

Zoals eerder genoemd, kunnen haaroliën verschillende hoeveelheden verzadigde en onverzadigde vetzuren hebben. dit is van invloed op de grootte van de deeltjes en is verbonden met de porositeit. Sleutel tot het succes is om de olie correct te matchen met het haartype. Niet alleen bij het kiezen van natuurlijke oliën is het het waard om hier aandacht aan te besteden. Porositeit van het haar is ook belangrijk wanneer je de keuze maakt over cosmetica zoals oliehaarmasker, conditioner of oliemix.

Oliën voor laag poreus haar

Lage porositeit haar houdt van oliën die een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren bevatten. Deze hebben kleinere deeltjes en penetreren gemakkelijk het haar via het schild. Bovendien bezwaren zij het haar niet en laten zij meestal geen vettig laagje achter op het haar

Aanbevolen oliën: babassu-olie, palmolie, jojoba-olie, kokosolie, pinda-olie, cacaoboter

Aanbevolen producten:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • Dove Serum-in-Oil
  • Dabur Vatika
  • Bumble and Bumble Invisible Oil

Oliën voor medium poreus haar

Perfect voor medium poreus haar zijn oliën met middelgrote deeltje. Een dergelijke kwaliteit is karakteristiek voor haaroliën met voordelen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze matchen beter met haar met openstaande cuticula.

Aanbevolen oliën: olijfolie, sheaboter, mosterdolie, hazelnootolie, sesamolie, zoete amandelolie, rijstolie

Aanbevolen producten:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
  • Dove Serum-in-Oil
  • Redken Diamond Oil
  • Kerastase Elixir Ultime
  • Moroccanoil Treatment
  • Alterna Bamboo Kendi Pure Treatment Oil

Oliën voor hoog poreus haar

De breedste keuze van oliën is zeker van belang voor hoog poreus haar. Oliën die het beste zijn voor dit haartype hebben een grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, wat betekent dat de deeltjes een grote grootte moeten hebben. Alleen op deze manier kunnen zij de openstaande cuticula dichten.

Aanbevolen oliën: wonderolie, zonnebloemolie, pompoenzaadolie, tarwekiemolie, arganolie, sesamolie, rijstolie

Aanbevolen producten:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
  • Ojon Rare Blend Oil
  • Redken Diamond Oil
  • Alterna Bamboo Kendi Dry Oil
  • Kemon Actyva Bellessere Oil
  • Moroccanoil Treatment